vjenčanja dekoracije

Učestala pitanja vezano uz dekoracije za vjenčanje

Skupili smo najčešće postavljena pitanja vezana uz dekoracije za vjenčanja. Uzeli smo si vremena i proučili smo brojne naše i strane forume za vjenčanja i primjetili kako sve mladenke imaju slična pitanja.

 Odlučili smo odgovoriti na ta pitanja u ovom postu.

Prije nego krenemo, moram napomenuti da ovo pišem isključivo iz perspektive Blooma.

Svaki cvjećar ima svoj način rada i svoje mišljenje o ovoj temi, pa smatram kako bi bilo ne zahvalno govoriti u ime svih.

 

wes anderson. bloomZašto vjenčani buket košta više od običnog buketa?

Vjenčani buket košta više iz jednostavnog razloga što se za vjenčani buket koristi najsvježije, najbolje cvijeće koje je u tom trenutku u ponudi. Mi cvjećari znamo da je riječ o buketu koji će biti na fotografijama s vjenčanja, ali i da vjerojatno neće biti u vodi nekoliko sati. Zimi se može smrznuti, ljeti može uvenuti od vrućine, pljusak i vjetar mogu oštetiti cvijeće, dok gosti grle mladu pritišću buket itd….

Iz tog razloga mi u Bloomu kupujemo više cvijeća za vjenčani buket kako bi probrali samo najbolje i izbjegli neugodnosti.

Također, posebno tretiramo vjenčane bukete s razno raznim preparatima kako bi što dulje trajali.

Neke jako jeftine vrste sezonskog cvijeća nisu ni pogodne za vjenčane bukete, ne zbog svoje cijene već zbog osjetljivosti.

Osim kvalitete cvijeća, bitno je da je vjenčani buket tehnički savršeno složen.

Ako mladenka želi poseban oblik buketa, cvjećaru je potrebno više vremena da ga složi.

Svi ovi faktori utječu na cijenu.

Nikako ne govorim da morate bankrotirati već na prvoj stavci, neki od najljepših vjenčanih buketa koje sam vidjela su zapravo oni koji cjenovno nisu ni blizu onim najskupljim.

 

Da li odabirom sezonskog cvijeća štedim novac? 

Iako sezonsko cvijeće u suštini je jeftinije od uvoznog, mit je da možete imati raskošne dekoracije od sezonskog cvijeća i proći turbo jeftino.

Određene vrste sezonskog cvijeća nisu baš prejeftine, naravno to su upravo one vrste koje svi najviše žele jer su predivne. Jedan dio sezonskog cvijeća ne može se niti koristiti za određene dekoracije kao što su buketi i instalacije jer jednostavno nisu izdržljive.

Naši opg-ovci i prodavači sezonskog cvijeća imaju predivne primjerke sezonskih vrsta, ali nemojte očajavati kada shvatite da nisu smiješno jeftine.

Vrste poput suncokreta i tulipana su povoljnije, dok od ranunkula i božura možete očekivati više cijene.

Zašto je cvijeće u veleprodaji toliko jeftino, a ponuda cvjećara toliko visoka?

Za ovaj odgovor koristit ću primjer ruže. cvjećar

Kada u veleprodaji vidite da jedna ruža košta 4.50 kn, zapitate se na što ja zapravo trošim novac kada dobijem ponudu cvjećara?

4.50 kuna djeluje malo, ali uzmite u obzir da je vjerojatno puno ruža potrebno za idealne dekoracije.

Te ruže netko mora očistiti, obraditi i aranžirati. Određen dio tih ruža bit će odmah za otpad bez da uopće dospiju u aranžman.

Ostale stavke na koje trošite novac su: broj osoblja koji radi vaše dekoracije, udaljenost lokacije vjenčanja, broj sati koji je potreban za izradu vaših dekoracija, cijena najma inventara, trošak dostave, trošak odvoza, cijena dodatnih materijala (žice, spužve, sprejevi, tekućine potrebne za kvalitetnu obradu cvijeća, vrpce, itd.), dizajn vaših savršenih dekoracija, prilagođavanje tog dizajna vašim željama, mogući brojni sastanci.

Bloom nudi dvije konzultacije besplatno (prvu i onu prije samog vjenčanja) međutim, zbog uloženog vremena u konzultacije sve ostale se naplaćuju. Količina konzultacija ovisi o željama i potrebama mladenaca.

Dio koji klijenti često smetnu s uma su svi dodatni elementi koji su potrebni da se jedno vjenčanje aranžira.

Na prosječnom Bloom vjenčanju (15-20 stolova) radi se cca 17 sati dan prije, 4 sata na dan vjenčanja i 2 sata dan nakon vjenčanja (odvoz inventara, čišćenje inventara, bacanje otpada.)

Zašto je cjenovno razlika između cvjećara toliko velika?

Kao i u svemu što kupujete postoji rang viših i nižih cijena.

Neki cvjećari naplaćuju više jer imaju skuplji inventar, veći tim ljudi koji radi vaše vjenčanje, ulažu u svoje konstantno znanje iz područja dizajna, imaju godine iskustva iza sebe, izgrađen ugled….

Postoje i cvjećari nižeg cjenovnog ranga, koji nisu nužno lošiji jednostavno imaju niže cijene.

Mi u Bloomu ohrabrujemo mladenke da zatraže više ponuda. Bitno je da nađete nekoga tko vam ne odgovara samo cjenovno već i svojom estetikom i pristupu.

Mogu li imati na svojem vjenčanju božure/hortenzije izvan sezone?

Ovo je jako učestalo pitanje. Odgovor je da možete imati ove vrste gotovo uvijek, međutim imajte na umu da su cijene ovih vrsta iznimno visoke izvan sezone.  

Naš savjet je ako vam je to jako bitno a ne ženite se u sezoni kada je  moguće nabaviti ove vrste, dovoljno je da ih imate u vjenčanom buketu/vašem stolu.  Ostatak dekoracija moguće je prilagoditi s jeftinijim vrstama cvijeća. Također imajte na umu ono što smo spomenuli iznad, čak i kada su u sezoni cijene znaju biti više nego što bi očekivale

Moram li imati revere?

Ovo pitanje se postavlja češće nego što mislite, i odgovor je ne.

Na svojem vjenčanju imajte elemente koji se vama sviđaju. Reveri su stavka na kojoj najčešće inzistiraju starije generacije. Gosti ih obično ne vole nositi, a mladenke često smatraju da im ne trebaju.

Iako reveri mogu biti prekrasni, zapamtite od dekoracija ništa ne morate imati. Kreirajte sa svojim cvjećarom ono što se vama sviđa.

Mogu li kupiti svoje cvijeće i dati ga cvjećaru da ga aranžira? 

Iako vjerujem da postoje hrabri cvjećari koji bi pristali na ovako nešto, mi u Bloomu inzistiramo da se vaše vjenčanje dekorira s našim cvijećem.

Zašto? Imamo provjerene dobavljače kojima vjerujemo, smatramo da je naš posao da izaberemo najbolji mogući materijal za rad. Jednostavno se ne bi usudili raditi s cvijećem koje nismo osobno probrali.

Mogu li donijeti svoj inventar cvjećaru da aranžira s njim?

Mi u Bloomu podržavamo rad s inventarom mladenaca, pogotovo ako su im neki detalji iznimno posebni i osobni. Takvi predmeti mogu vjenčanju dati jednu intimniju notu.

Kako ću znati kako će moje vjenčanje izgledati? 

Trudimo se što bolje vizualno prikazati i opisati zamišljene dekoracije. Moodboardovi koje slažemo služe kao slike inspiracije i najbližeg prikaza onoga što smo zamislili.

Kada se dekoracije izrađuju (obično dan prije vjenčanja) šaljemo slike mladenaca da vide konačan rezultat.

Iako do sada nismo imali potrebe nešto mijenjati u zadnji čas, ostavljamo otvorenu mogućnost da se neke manje izmjene naprave.

vjenčanje blogŽelim se udati izvan Zagreba, ali u tom gradu nema cvjećara što da radim?

Brojni cvjećari uključujući i nas su spremni putovati gdje god je potrebno za vaše vjenčanje.

Imajte na umu da u tom slučaju u cijenu ulaze i putni troškovi osoblja.

Što se događa s mojim cvijećem nakon vjenčanja? 

Cvijeće se može podijeliti gostima (bez vaza koje pripadaju cvjećaru), može se i donirati (npr u staračke domove). Ako mladenci nemaju nikakav zahtjev za cvijeće dan poslije vjenčanja, dio uvijek podijelimo s npr. osobljem iz sale, a ostatak se nažalost baca.

Hoće li moje slike inspiracije s Pinteresta izgledati isto na mom vjenčanju?

Svaki cvjećar ima svoj stil i teško je 100% rekreirati priložene slike s Pinteresta. One su izvrstan alat da znamo u kojem smjeru idemo i po potrebi rekreiramo najsličnije moguće aranžmane.

Za dodatna objašnjenja vezana uz Pinterest savjetujem da pročitate naš blog post

zamka zvana pinterest

Koja pitanja da postavim cvjećaru na prvom sastanku?

Ne brinite, mi ćemo postavljati pitanja vama :).

Osmislili smo i mali upitnik za upite za vjenčanja kako bi prije sastanka imale okvirnu ponudu na mailu.

Mislim da se takvim jednostavnim stvarima uvelike olakšava komunikacija između cvjećara i klijenta.

Upitnik možete ispuniti  ovdje

Moram li sama osmisliti stil/temu vjenčanja?

Apsolutno ne morate! Ako nemate ideju kakve bi točno dekoracije htjele, u upoznavanju i komunikaciji sa svojim cvjećarom možete pregledati razne stilove i odlučiti koji vam najviše odgovara. U nekim slučajevima ne morate niti to, cvjećar s vašim odobrenjem može raditi dekoracije u potpunosti onako kako misli da je najbolje. Mi sa svojim mladenkama prolazimo kroz stilove i jednako nam je bitno što vam se sviđa i što vam se ne sviđa. Zahvaljujući tim informacijama, na kraju dolazimo do savršenog dizajna u skladu sa željama i budžetom.

Ako imate dodatna pitanja slobodno nam se javite na info@bloom.hr ili na naš fb Bloom Hrvatska. 

Foto izvor: Pinterest