DIY vjenčanje dekoracija

DIY dekoracije za vjenčanje. Zašto ne ulaziti u takve izazove?

DIY dekoracije za vjenčanje sve su češća pojava, pogotovo što se cvijeća tiče.

Dugo razmišljam o ovom postu i kako najbolje sročiti tisuću stvari koje imam za reći na tu temu.

Za početak bih htjela reći kako ovaj post ne pišem samo iz perspektive cvjećara, nego i iz perspektive nekoga tko je izabrao DIY put za svoje vjenčanje.

vjencani buket

Svi mi koji smo opsjednuti s Pinterestom dođemo u napast da sami izrađujemo sve, od stolića, pozivnica, polica, torti, do naravno dekoracija za vlastito vjenčanje.

Cijela ideja kako možemo samostalno nešto izraditi nam je jako privlačna. Ako putem štedimo novac, ubrzo ne vidimo niti jedan razlog zašto se ne bismo upustili u takve projekte.

No, kada je riječ o dekoriranju vlastitog vjenčanja, jesu li stvari stvarno toliko ljepše s DIY strane?

Ukratko, ne, nisu.

Davne 2014. kada sam planirala svoje vjenčanje, pomisao da angažiram cvjećara bila mi je na kraj pameti.

Zašto da to radim ako imam dvoje bivših cvjećara u svojoj obitelji?

Pa odrasla sam uz cvijeće, nema potrebe za trećom stručnom osobom koja će mi raditi dekoracije.

Dakle, u mom slučaju je opcija angažiranja cvjećara odmah otpala.

Naručila sam jedan dio ukrasa s interneta i bila sam tako ponosna što “štedim” novac.

Kupila sam svijećnjake u Zagrebu, a onda su došle na red vaze.

S obzirom na to da sam imala veliko vjenčanje, trebalo mi je i puno vaza. Zamišljala sam velike aranžmane koji će ljudima ostati u sjećanju.

Nakon pet minuta histeričnog Googlanja, shvatila sam kako ću kupovinom vaza potrošiti velik dio budžeta za vjenčanje.

Ok, što sad? Imam još dva mjeseca do vjenčanja, i nemam vaze za aranžmane koje sam zamislila.

Na kraju sam našla valjda jedinu firmu koja je iznajmljivala inventar. Mislila sam kako su svi moji problemi završeni.

No, nisam bila spremna na ono što me čeka.

DIY vjenčanje

Rezano cvijeće ne traje vječno, stoga DIY mladenke nemaju izbora nego cvijeće za svoje vjenčanje kupiti dan-dva prije vjenčanja. U mom slučaju, dan prije vjenčanja.

Zelena tržnica radi samo do pola deset, potrebno je doći što ranije (pričamo o pola šest, šest ujutro) kako bi “ulovili” što bolje cvijeće.

Nakon dolaska na Zelenu tržnicu, imate hrpu izbora, od uvoznika do sezonaca. Vidite puno divnog cvijeća, i jako brzo se pogubite u svojoj viziji što zapravo želite. Zapravo, 80% vrsta cvijeća tamo ni ne prepoznajete. Ja sam išla na sigurno, kupila sam dosta ruža, zelenila i odlučila otići dok nisam došla u iskušenje. Osoba koja se ne bavi s cvijećem za puno vrsta cvijeća niti ne zna kako ih dobro obraditi, što mu treba, koliko je izdržljivo itd. To lako može prerasti u recept za katastrofu.

I sama sam žena, vjerujem kako velik broj mladenki neće moći odoljeti iskušenju. U navalu entuzijazma mogle bi kupiti vrste cvijeća o kojima zapravo ne znaju mnogo.

Ok, znači kupila sam materijal, imamo jedan cijeli dan za pripremu cvijeća. Doći će mi moji prijatelji i obitelj koja ima iskustva s cvijećem.

Da ne duljim, obzirom na obaveze s moje strane i strane prijatelja/rodbine koji su ponudili svoju pomoć u tom kaosu, s aranžiranjem smo bile gotove oko jedan ujutro. Tu mi je postalo jasno kako DIY dekoracije za vjenčanje možda i nisu bila dobra ideja.

Na dan vjenčanja, moje frendice su bile zadužene za to da te iste dekoracije postave u salu. Jedan dio je trebao dekoracije postaviti u crkvu. Ekipa za salu je bila puštena unutra tek u kasnim popodnevnim satima. Dok smo svi već počeli s veseljem oko vjenčanja, moje frendice su se trudile sve postaviti na vrijeme.

Ekipa za crkvu nije uopće mogla ući unutra prije obreda. Tako da, na kraju su dekoracije za crkvu ostale u gepeku od auta.

Sala je ispala super, ali dogodilo se to da moje drage prijateljice nisu uspjele doći u crkvu na obred. Ne samo to, nego se nisu stigle niti urediti koliko su planirale.

Vječno ću im biti zahvalna zbog toga, ali sada vidim koliko je to sve skupa bilo nepotrebno.

Dan nakon vjenčanja sve te dekoracije trebalo je i ukloniti iz sale. Umorni od noći prije, čekao nas je još i taj zadatak.

DIY vjenčanje dekoracija

Danas, kada stavim financije na papir i usporedim s budžetima za vjenčanja s kojim najčešće radim, potrošila sam i više nego što prosječna Bloom mladenka potroši.

Na potrošene živce, i stres kroz koji smo prošli moji najbliži i ja, nemoguće je staviti cijenu.

Za kraj, voljela bih dodati da, naravno, postoje slučajevi DIY dekoracija za vjenčanje u kojima je sve ispalo savršeno. Novac je ušteđen, mladenka sretna. U suštini, nitko ne može garantirati da će tako biti i na vašem vjenčanju. Za uspješni DIY potrebno je da se puno stvari posloži, nije samo stvar u kreativnosti, organizaciji i snalažljivosti. Najviše je stvar sreće.

Moj savjet iz perspektive bivše DIY mladenke je, ako imate mogućnost, nemojte si to raditi. Vaše vjenčanje bi trebalo biti što manje stresno. Ne samo za vas, nego i za sve prisutne.

Trebale bi opušteno proslaviti svoju ljubav sa svojim partnerom. Bez brige oko toga hoće li sve biti spremno i hoće li biti dovoljno vremena.

 

 

 

[formidable id=”2″]