ekološki održivo vjenčanje

Ekološki održivo vjenčanje – Od kuda početi?

Ekološki održivo vjenčanje na prvu zvuči kao velik pothvat koji će dodatno zakomplicirati cijeli proces planiranja vjenčanja.

No, s obzirom na to da slušamo o ekološkoj održivosti u svim drugim aspektima života, nije čudno da se i na temu vjenčanja dosta diskutira upravo o tome koji su sve načini da vaš veliki dan bude što više ekološki prihvatljiv.

Znam, zvuči zastrašujuće i kao dodatni stres. Svaka veća promjena u životu ne djeluje ugodno na prvu, ali svi smo sve više svjesni kako određene promjene u životu treba donijeti s obzirom na trenutno stanje u svijetu.

Ekološki održivo vjenčanje u svijetu postaje standardni stil vjenčanja kao što su to npr boho, rustikalno, klasično..

Vjerojatno niste razmišljali o ovome, ali cvjećarstvo, ovisno o pristupu jest zapravo podosta ekološki neprihvatljivo.

Uvozno cvijeće dolazi s ogromnih farmi iz drugih krajeva svijeta, gdje je riječ o velikoj proizvodnji i pogonima. Sama činjenica da cvijeće mora avionom proletjeti pola svijeta da dođe do nas, je ekološki obeshrabrujuće.

ekološki održivo vjenčanje

Ipak, svi se oslanjamo podosta na uvoz, jer iako domaća ruža ima miris za razliku od uvozne, nećete dobiti 100tinjak savršenih cvjetova u identičnoj nijansi koju ste vidjeli na Pinterestu, također bez uvoza božure bi imale samo sretnice koje se udaju u pravo doba godine, egzotično lišće ne bi dolazilo u bezbroj varijanti itd, itd.

No, uvoz je samo dio problema. Aranžmani u spužvi su također poprilično ekološki neprihvatljivatljivi. Sama spužva rađena je od teško razgradivih, neprirodnih materijala. Iako, najpoznatiji brand cvjećarskih spužvi prodaje seriju koja se nešto brže razgrađuje, po mnogima to ipak nije dovoljno.

Kako smo u kontaktu s kolegama iz cijelog svijeta, postaje očito kako se u zemljama poput SAD-a počinje ozbiljno mijenjati cijela industrija prema većoj održivosti. Iz tog razloga, od 2020 na svim većim cvjećarskim natjecanjima zabranjuje se korištenje spužve u aranžiranju. Sve u svrhu promidžbe ideje o ekološki održivom cvjećarstvu.

No koje su alternative i koje sve odluke vi možete donijeti da bi organizirali ekološki održivo vjenčanje?

  1. Cvijeće iz domaćeg uzgoja

Suludo je očekivati da ćete platiti dekoraciju u stilu koji nikako ne želite, samo zato da se koristi isključivo cvijeće iz domaćeg uzgoja.

No čak i ako koristite dio cvijeća iz domaćeg uzgoja, zelenilo iz domaćeg uzgoja uz dodatak cvijeća iz uvoza, već ste napravili puno što se tiče održivosti.

Domaći uzgajivači su odreda mali OPG-ovi koji uzgajaju cvijeće na puno prirodniji i prihvatljiviji način od velikih farmi. Biranjem sezonskog cvijeća na pravom ste putu prema ekološkom vjenčanju, a pritom podupirete i domaće proizvođače.

Treba napomenuti kako u nazad par godina naši OPG-ovci sade i nove sorte cvijeća, te je iz sezone u sezonu izbor sve veći.

ekološki održivo vjenčanje

2. Birajte tipove aranžmana koji ne iziskuju spužvu.

Ovakvi tipovi aranžmana su svi oni gdje cvijeće direktno ulazi u vodu i nema potrebe za spužvom. Tu je najveći problem s visokim aranžmanima koji u puno slučajeva traže upravo korištenje spužve.

Postoje alternative u kojima se umjesto spužve koristi tanjurić i posebna žica u koju se slaže cvijeće. Međutim, ova tehnika je dosta zahtjevna i iziskuje dulje vrijeme izrade te cijene mogu biti više.

ekološki održivo vjenčanje

Dugoročno, na ovu tehniku koja je zapravo bila normalna prije nekih 30ak godina u cvjećarstvu, oslanjamo se svi koji težimo ekološki prihvatljivijoj industriji.

3. Cvjetne instalacije

Kod izrade određenog tipa cvjetnih instalacija, pogotovo cvjetnih zidova, koriste se materijali koji nisu najbolji.

Ove godine u trendovima za vjenčanja primjećuje se sve manje takvih instalacija i sve više instalacija za koje ti materijali nisu potrebni.

Vidjet ćemo da umjesto cvjetnih zidova u modu ulaze viseće instalacije, instalacije koje se rade posebnim tehnikama bez spužve, instalacije koje se rade s bazom od mahovine ili žice.

ekološki održivo vjenčanje

4. Sušeno cvijeće

Ovo je još jedan trend za 2020 koji se uklapa u temu održivosti.

Sušeno cvijeće u pojedinim slučajevima može se koristiti više puta te je na mnoge načine ekološki prihvatljivije.

ekološki održivo vjenčanje

5.Biljke u teglama umjesto aranžmana

Biljke u teglama umjesto klasičnih aranžmana su popularne već neko vrijeme.

Imali smo prilike raditi vjenčanje s kombinacijom domaćeg cvijeća i ružmarina u teglama, i moram priznati kako su rezultati bili predivni.

Kod biljaka u teglama najpopularniji je upravo ružmarin, zatim lavanda, razni kaktusi, maslina, stablo limuna itd. Samo nebo je granica

ekološki održivo vjenčanje

6.Prirodni konfeti

Svi vole konfete, no sve više se priča o održivim prirodnim konfetima.

To mogu biti konfeti od sušenog cvijeća, konfeti od lišća, od sjemenki koje su hranjive za ptice…

7. Održivi pokloni za goste

Znam da nas sve mame jeftini ali kul pokloni s Aliexpressa, ali ako pričamo o održivosti to nije najbolja odluka.

Pokloni za goste kao npr: biljke u teglicama, sjemenke za sadnju, razni proizvodi malih OPG-ova i malih obrtnika (koji ne sadrže plastiku) su ekološki prihvatljiviji izbor.

Također, mladenci se često odlučuju za poklone za goste raznih humanitarnih udruga koji ujedno i pomažu onima kojima je najpotrebnije.

8.Pozivnice i tiskani materijali od recikliranog papira.

Sam naslov govori sve, već reciklirani papir ili papir koji se lako reciklira su najbolji izbor za tiskane materijale. Za one koji žele nešto drugačije postoje i razno razne opcije od drva, recikliranog stakla, ekološki prihvatljivog tekstila.

Također, zanimljive opcije su gdje se ručno ispisuju npr brojevi stolova ili menu-i na razne biljke, lišće itd.

9.Torta od voća u sezoni

Izborom ovakve torte ne samo da dobivate najzdraviju varijantu, nego i ekološki najprihvatljiviju. Sve što je lokalno i sezonski jest dobrodošlo, a torta je dobar početak u tom smjeru. U drugim zemljama mladenci sve više inzistiraju da apsolutno sva hrana na vjenčanju bude napravljena od lokalnih i sezonskih namirnica, no to je već podosta ekstreman korak samo za one koji su doista 100% u ovom tipu vjenčanja.

Za kraj treba napomenuti kako su baloni i lampioni koji se puštaju u zrak dvije stvari koje su možda najviše štetne, te ako želite ovaj tip vjenčanja bilo bi ih poželjno izbjeći.

Prije nego što se odlučite na ovako nešto, razmislite da li bi ovim odabirima i dalje mogli ostvariti svoju savršenu viziju vjenčanja. Ipak je ovo vaš najvažniji dan i svi ovi savjeti imaju smisla samo ako vas previše ne inkomodiraju.

Na koji način Bloom Hrvatska radi na ekološkoj održivosti?

Trudimo se usvojiti gore spomenute tehnike koje ne uključuju spužvu. Kako bi u potpunosti izbacili takve materijale iz upotrebe potrebno nam je vrijeme za vježbu i dodatna edukacija na kojoj intenzivno radimo već godinu dana. Nadamo se kako ćemo u skorije vrijeme biti u mogućnosti raditi sa što manje cvjećarskog materijala koji nije održiv.

Tokom rada odvajamo sav otpad (plastiku, bio otpad i papir), te se generalno trudimo proizvoditi što manje otpada.

U svojem inventaru trudimo se imati što više komada od stakla, drva i drugih materijala a što manje plastičnih komada. Nažalost, na kraju dana sve ovisi o željama naših klijenata. Sve plastične komade koje posjedujemo od tanjurića za spužve pa nadalje, trudimo se koristiti što više puta kako se ne bi bacali.

Ekološki održivo vjenčanje jest tema o kojoj mnogo čitamo i učimo kako bi s vremenom svojim klijentima mogli ponuditi uslugu kompletne organizacije i dekoracije istog. Nadamo se u što većem broju kroz godine.

[formidable id=”2″]